Lankalauantai

Se on sitten lankalauantai. Vaikka päivän nimellä ei Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) mukaan olekaan mitään tekemistä käsityölankojen kanssa, päätin nyt kuitenkin pistää tänne blogiin muutaman lankakuvan. Olkoon tämä vihjeenä siitä, millaisia käsitöitä minulla on tällä hetkellä meneillään. 

Kuten kuvistakin huomaa, tuo vyyhdeiltä keriminen ei oikein ottanut sujuakseen. Suurin syy on varmasti omissa taidoissani, mutta mielestäni kun viimeksi tällaisia trikoita kerin (nelisen vuotta sitten, joten muisti voi tietenkin pettää), sujui se paljon helpommin. Nämä vyyhdit olivat jotenkin liian epäselvät jaettavaksi oikeaoppisesti tuolin selkämykseen. 

Mutta takaisin lankalauantaihin. Helsingin kaupunginkirjastolla on mainio palvelu, jossa ne vastaavat kaikenmoisiin kysymyksiin, ovatpa vastanneet myös, mistä pääsiäisviikonpäivät tulevat. Heidän vastauksensa mukaan "Lankalauantaina pestiin ja värjättiin talven aikana kehrätyt langat." 

Kotus on kuitenkin eri mieltä. He selittävät asian näin: 
Suomen vanhassa kirjakielessä on ollut pitkäperjantain nimitys lankaperjantai, joka on mukaelma ruotsin kielen pitkäperjantain nimityksestä. Yhdyssanan alkuosa lanka- on alkusoinnun vaikutuksesta liitetty myös pitkäperjantain jälkeisen lauantain nimitykseen lankalauantai,eikä sillä ole siis  mitään tekemistä yleiskielestä tutun lanka-sanan kanssa, vaikka sitä onkin sittemmin selitetty erilaisilla maataloon liittyvillä töillä. Tällaisia alkusoinnullisia lempinimiä on myös muilla piinaviikon eli hiljaisen viikon päivillä.

Jaa-a, kumpi lienee oikeassa? 

Epätoivo valtasi, kun vyyhti oli tässä kunnossa!

Toisen vyyhdin asettelin miten kuten keinutuolin selkänojan ympärille ja sen keriminen sujuikin edes vähän paremmin. Aikaa siihen silti kului P-A-L-J-O-N.

Sotkuinen vyyhtimytty kelpasi kuitenkin Tupsulle unialuseksi. 

Kommentit