Kaksi kuuta kissaemusta

Kaksi kuuta kissaemusta
Kuu kiurusta kesään
Puoli kuuta peipposesta
Västäräkistä vähäsen
Pääskysestä ei päivääkään

Kevättuulet ovat tuoneet tullessaan jo muuttolintuja Suomeen. Meidän pihalle on pölähtänyt hieman harvinaisempi lintueläin, kissaemu, mistä innostuen muokkasin yllä olevan vanhan kansanrunonkin hieman uuteen uskoon. 

Emu (Dromaius novaehollandiae) on lentokyvytön Australiassa elävä strutsilintu. Se on Australian suurin ja koko maailman toiseksi suurin lintu. Emut ovat väriltään ruskeita ja niiden pää on tumma tai musta. Emut voivat painaa 60 kiloa ja niiden huippunopeus on noin 50 km/h. Ne ovat tarvittaessa hyviä uimareita. Emut elävät 10-20 vuotta, tarhaoloissa kauemminkin. 
(Lähde: Wikipedia)

Kissaemun voi tarkkasilmäinen havaita keväisin omenapuussa.

Kissaemun (Felis dromaius novaehollandiae) olemassaolo on kiistanalainen. Kissan ja linnun risteytystä pidetään mahdottomana, mutta toisaalta siitä on olemassa muutamia hyvinkin luotettavanoloisia havaintoja. Suurimmat mahdollisuudet sen havaitsemiseen ovat keväiseen aikaan pohjoisilla leveyspiireillä. Kissaemu on kantalajiaan emua huomattavasti pienikokoisempi, paino on maksimissaan noin 10 kiloa. Myös kissaemu on lentokyvytön. Sen sijaan sillä on erittäin hyvä kiipeilytaito ja sen huippunopeus on lähes 50 km/h lyhyissä sprinteissä. Kuten emujenkin kohdalla, myös kissaemuilla koiras on se, joka hautoo munat ja huolehtii poikasista niiden elämän alkuajan. 
(Lähde: Kassikissa)

Kissaemukoiras hautoo naaraan munimat munat ja huolehtii poikasista naaraan huidellessa ties missä. 
Blogin aiemmat harvinaiset eläimet:
Minimyskihärkä
Lumiposkikissa
Valkotassutiikeri

Kommentit